Full interview in Romania below:

Alina Matei: Mulțumesc, Emeric, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Înainte de a intra în subiectul difcil al recrutării avocaților, vreau să te rog să ne spui ce s-a mai întâmplat bun la Domokos Partners de la ultima noastră discuție din octombrie 2020.

Emeric Domokos-Hancu: Mulțumesc frumos pentru invitație. Este întotdeauna o plăcere să discut cu echipa Juridice. Din 2020 s-au întâmplat multe. În primul rând, am stabilizat echipa și volumul de muncă. Împreună cu partenerii mei, Andreea Neagu și Oana Sârbu, am crescut constant, și am reușit să dezvoltăm practicile de real estate, achiziții publice, energie și M&A. Complexitatea și volumul proiectelor încredințate firmei au condus la necesitatea lărgirii echipei într-un ritm susținut.

Am reușit să dezvoltăm o serie de parteneriate strategice și am întărit practica de insolvență și restructurare prin demararea proiectului DP – Insolvență și Restructurare.

Am extins echipa de litigii cu Iuliana Petruschevici, un avocat care are o experiență extinsă de peste 11 ani și care deja administrează o serie de proiecte în cadrul firmei.

Anul trecut am demarat un program de internship și mentorat dedicat studenților la drept – True Legal Now. În cadrul primei ediții, cei 3 studenți calificați au avut parte de cursuri privind redactarea actelor juridice, conținutul și susținerea unor prezentări, elemente de introducere în negociere și alte asemenea cursuri având ca obiectiv dobândirea de cunoștințe practice.

Alina Matei: Am văzut că în ultimele trei luni, societatea pe care o coordonezi a postat pe Cariere juridice nu mai puțin de trei anunțuri de recrutare de avocați. Dincolo de cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un anunț de recrutare, te rog să ne spui ce cauți tu la un candidat avocat atunci când se prezintă la un interviu.

Emeric Domokos-Hancu: Suntem în plin proces de recrutare. Planul nostru este să mărim anul acesta echipa cu cel puțin 4 avocați. Experiența ne-a învățat că trebuie să căutăm oameni curioși, care își doresc să crească în permanență și să își construiască o carieră de excepție în avocatură. În cadrul interviurilor discutăm despre valorile echipei noastre și despre importanța ca toți avocații care se alătură echipei noastre să creadă în aceleași valori. Fundația oricărei echipe puternice care performează pe termen lung este tocmai coeziunea la nivel de valori.

Alina Matei:  Cum îți dai seama că cel care este în fața ta la interviu spune adevărul?

Emeric Domokos-Hancu: E greu să îți dai seama dacă un candidat spune adevărul sau nu, chiar dacă (a) urmărim ce zice limbajul trupului în cadrul interviului și (b) trecem prin experiența profesională concretă cu fiecare candidat. Până la urmă poți să îți dai seama de valorile reale ale fiecăruia doar după ce conviețuiești și lucrezi împreună. Acesta este motivul pentru care avem, cu titlu de principiu, o perioadă de 3 luni de probă, perioadă în care se decantează suficient cât să luăm o decizie.

Am spus-o mereu că primul ingredient a unei echipe de elită sunt oamenii, sau altfel spus “get the right people in the bus”. Asta înseamnă că există o atenție sporită vis-a-vis de candidații pe care îi invităm la interviu, precum și o decizie a tuturor partenerilor atunci când consolidăm colaborarea cu cineva.

Varianta adoptată de corporațiile internaționale cu dezvolatrea unui amplu proces de recrutare, inclusiv prin organizarea mai multor interviuri cu același candidat, unde acesta este confruntat de cele mai multe ori cu identificarea unor soluții ad-hoc la temele din interviu, cu siguranță permite identificare persoanelor cu experiența profesională și valorile cautate de organizație – altfel spus un proces mail lung și complex de recurutare cu siguranță este mult mai eficient. Pe de altă parte, piața avocaturii a fost foarte dinamică în ultima perioadă, multe societăți au recrutat și piața ne-a demonstrat că trebuie să ne mișcăm în același ritm.

Un element important însă sunt bineînțeles recomadările.

Alina Matei:  Cum vezi tu factorul chimie în relația de recrutare a unui avocat? Mă refer la acea chimie bună, din ochi, din puține cuvinte, care fac oamenii să gândească la fel.

Emeric Domokos-Hancu: Nu mai cred în “dragoste la prima vedere”. Am văzut candidați cu interviuri foarte bune dar care nu au performat în cadrul echipei. Mai mult, un candidat cu o inteligență emoțională dezvoltată poate să spună ce ne așteptăm noi (i.e. the right words), dar abia după perioada de probă să ne arate dacă se potrivește cu valorile noastre. Spre exemplu, ne așteptăm la o muncă excepțională, chestiune care de cele mai multe ori comportă sacrificii, sacrificii pe care nu toți sunt dispuși să le facă.

Alina Matei: Tânăra generație de avocați este diferită, cred, sub un singur aspect important față de generațiile dinainte. Timpul. Nu sunt prea mulți avocați dispuși să aloce timp foarte mult pentru profesie, considerând deopotrivă important timpul personal. Cum poate fi asimilat acest aspect de către un recrutor care nu gândește în această cheie?

Emeric Domokos-Hancu: Fiecare generație diferă, de cele mai multe diferențele dintre generații căpătând conotații de folclor. Și da, fiecare generație caută altceva, dar fiecare generație a creat oameni de excepție. Eu personal nu regret timpul investit de generația noastră în dezvoltare profesională pentru că datorită investiției (și de timp) am ajuns în acest punct din carieră. Sunt foarte recunoscător mentorilor pe care i-am avut de-a lungul anilor și cred că am învățat multe de la ei. Pe de altă parte, trebuie să fim și suntem mult mai flexibili cu programul de lucru și locul muncii. Istoria ne-a demonstrat că această flexibilitate crește randamentul avocaților noștri, crește calitatea muncii și asigură de cele mai multe ori un echilibru între viața profesională, personală s.a.m.d. Planul nostru cu fiecare avocat care se alătură echipei este pe termen lung astfel că se impune să promovăm ca valoare acest echilibru de care spuneam și care permite un randament pe termen lung.

Alina Matei: Tot timpul, în sensul de nerăbdare de data aceasta, este cel care diluează percepția tinerilor avocați despre promovare. Din dorința de a păstra avocați în firmă, promovarea se face înainte de vreme, ceea ce poate deruta pe un tânăr avocat. Este, de fapt, o problemă legată de societățile de avocați recrutoare?

Emeric Domokos-Hancu: Titlurile au devenit mult prea importante în profesie. Cred că până la titluri e important pentru fiecare avocat ce știe să facă, iar pentru clienți în general este important rezultatul și nu titlurile. De asemenea, mai important decât titlurile în profesie este ca fiecare avocat să aibă un plan de dezvoltare profesională, conceptul, discutat și implementat cu sprijinul formei de exercitare. Lipsa unui plan pe termen lung de cele mai multe ori face imposibilă caracterizarea evoluției profesionale. Noi discutăm toate aceste chestiuni cu fiecare membru nou al echipei.

De asemenea, este important ca în cadrul formei de exercitare a profesiei sistemul de promovare să fie transparent și meritocratic.

Alina Matei: Cea mai trâznită întrebare pe care ți-a adresat-o un candidat care a fost?

Emeric Domokos-Hancu: Nu am avut interviuri foarte exotice, dar am primit cv-uri exotice. Filtrăm, după cum am zis destul de bine candidații pe care-i chemăm la interviu.

Alina Matei: Cine ar fi crezut în urmă cu 10-20 de ani că a găsi un avocat bun, un om bun este un proces foarte dificil?

Emeric Domokos-Hancu: Nu aș spune că este un proces dificil. Pentru a găsi oameni buni este nevoie însă de răbdare, atenție, experiență și exigență.

Alina Matei:  Se poate vorbi de o criză de avocați?

Emeric Domokos-Hancu: Rezultatele cele mai recente de la examenul de intrare în profesie nu sunt îmbucurătoare. Nu știu dacă este o veritabilă criză dar cu siguranță cred că trebuie semnificativ îmbunătățit sistemul de învățământ pentru juriști. Teoria chiar dacă reprezintă fundația a tot ceea ce urmează în profesie, în lipsa unor elemente practice, nu reflectă realitatea profesiilor juridice. Profesiile juridice implică mult timp investit pentru creșterea profesională, pe o piață extrem de competitivă.

Alina Matei:  De partea cealaltă, cei mai mulți dintre cei care aleg să se facă avocați tineri au o situația financiară bună, dată de averea familiei. Foarte puțini sunt strâmtorați. Nefiind motivați financiar să aleagă repede unde să înceapă activitatea, caută un scop. Care est sfatul tău pentru ei?

Emeric Domokos-Hancu: Mesajul meu prim către toți absolvenții este să facă în viață ceea ce fac din pasiune și nu din alte motive: presiunea din cadrul familiei, prestigiu etc. Profesia de avocat este nobilă și generoasă din perspectivă cazuistică, astfel că este ușor de identificat un scop pe măsură. De asemenea, în primii ani de profesie cel mai important pentru un tânăr avocat este să învețe, respectiv să se alăture unei organizații unde crește permanent și este încurajat în acest sens.

Alina Matei:  Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Emeric Domokos-Hancu: Mulțumesc JURIDICE și ție, Alina pentru că munciți zilnic ca noi să fim informați. Pentru cititorii JURIDICE – să fie sănătoși.

Alina Matei:  Mulțumesc că ai stat de vorbă cu mine!

Emeric Domokos-Hancu: Mulțumesc eu pentru ocazia de a împărtășii aceste gânduri!

Leave a Reply