Read the full interview in Romanian:
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Oana Sarbu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Oana Sarbu: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la acest interviu.
Pentru orice bun profesionist, indiferent de domeniu, baza este educația. Educația începe încă din copilărie și se consolidează pe parcursul întregii vieți. Un bun profesionist nu se oprește niciodată din a învăța și de a dobândi noi cunoștințe.
Ceea ce mă definește pe mine, ca profesionist este determinarea și implicarea în problemele clienților. Este important nu doar să fii un bun cunoscător al noțiunilor juridice, dar și să înțelegi, într-o măsură rezonabilă, domeniul de activitate al clienților. Scopul unui bun profesionist este de a putea oferi consultanță aplicată nevoilor reale ale clienților și nu doar la nivel teoretic. Consider că asta face diferența între un bun teoretician și un bun profesionist.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Oana Sarbu: Femeile își stabilesc singure nivelul de implicare, indiferent de domeniul în care activează. În privința domeniului juridic, femeile ocupă un rol important, atât din punct de vedere numeric, cât și al gradului de responsabilitate.
Nu cred că există limitări referitor la nivelul de implicare al femeilor în domeniul juridic, fiind un domeniu în care femeile au un real succes și sunt apreciate.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Oana Sarbu: Într-o lume ideală toate aceste roluri sunt în echilibru, împărțite în mod egal pe număr de ore și nivel de implicare. În majoritatea cazurilor, din păcate, echilibrul „ideal” nu există.
Realitatea este că nu le poți avea pe toate, cel puțin nu în același timp. Fiecare rol consumă timp și energie, iar dozarea acestor resurse nu este egală. Echilibrul, deși atât de des invocat, este cel mai greu de pus în practică.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Oana Sarbu: Fiecare persoană stabilește ceea ce vrea să fie și felul în care atinge acest rezultat. Nu pot vorbi în numele altor persoane, însă în ceea ce mă privește, mediul juridic din România mi-a oferit toate condițiile pentru a deveni profesionistul de azi.
Important este să alegi direcția profesională pe care ți-o dorești în viață. De preferat este ca această alegere să aibă loc cât mai devreme în viață.
Pentru mine este foarte importantă împlinirea profesională, iar domeniul juridic aduce permanent provocări, împlinire și o continuă implicare.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Oana Sarbu: Consider că reușita profesională vine la pachet cu eforturi susținute pe termen lung, multă muncă și perseveranță.
În fața unui eșec profesional, cel mai ușor lucru este să dai vina pe factori externi, cum ar fi mediul politic, discriminarea etc. De cele mai multe ori, fiecare om este responsabil pentru alegerile făcute și pentru realizările sale.
Când ne dorim cu adevărat ceva, nu există bariere peste care să nu putem trece. Cu cât este mai mare efortul și implicarea, cu atât este mai mare satisfacția succesului.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Oana Sarbu: Nu cred în modele profesionale și cu atât mai puțin personale. Nu cred în rețete standard ale succesului, ci doar în direcții către succes. Succesul în viață a oricărei persoane este personalizat și de aceea nu poate fi replicat. Fiecare om este liber să-și croiască propriul drum în viață și să aleagă ingredientele necesare pentru a face acest lucru.
Desigur, au existat persoane în viața mea care m-au inspirat, însă doar pentru o anumită perioadă de timp și doar cu privire la anumite aspecte ale vieții. Acele persoane au fost nu doar femei, ci și bărbați.
În ceea ce privește un exemplu concret, părinții mei au fost și sunt în continuare surse de inspirație pentru o viața echilibrată și fericită, din toate punctele de vedere.
Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Oana Sarbu: Din fericire, perioada pandemiei a trecut și pare un vis urât care a fost cu mult timp în urmă.
Perioada pandemiei a scos la suprafață, ce aș numi eu, adevărata față a oamenilor. Oamenii sunt diferiți atunci când sunt puși în situații critice, cu care nu s-au mai confruntat anterior și mai ales atunci când sunt scoși din zona de confort.
Pentru mine perioada 2020-2022 a fost plină de schimbări și provocări pe toate planurile. Pot spune că perioada pandemiei a reprezentat o reconfigurare a relațiilor profesionale și personale, o evoluție.
Cred cu tărie că viața înseamnă evoluție, iar dacă nu suntem dispuși să evoluăm de bună voie, viața, într-o formă sau alta ne determină să ieșim din zona de confort și să evoluăm.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Oana Sarbu: Vă doresc să fiți surse de inspirație pentru generațiile viitoare și în același timp să vă păstrați feminitatea și autenticitatea. Nu există limitări atunci când vă doriți cu adevărat ceva în viață.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Oana Sarbu: Și eu vă mulțumesc pentru acest interviu!